Den berømte Camp

Når klatrere mødes, går der tit fortællinger om berømte klatrere og de steder, hvor de har klatret. Og her kommer man sjældent udenom den berømte Camp 4, som er en lejrplads, der ligger i den berømte amerikanske naturpark Yosemite i Californien. Her valfarter et tusindtal af turister hvert eneste år for at se den vidunderlige natur – men siden slutningen af 2. Verdenskrig har parken og dens berømte Camp 4 også været samlingssted for klatrere, der har besteget parkens stejle og ufremkommelige klipper.

Omkring lejrbålet har klatrerne delt historier og givet tips videre til, hvordan bestemte formationer og klippevægge kunne besejres.

Utilgængelig og mytisk

Camp 4 ligger utilgængeligt i Yosemite National Park, og denne utilgængelighed har nok været med til at give den et særligt, måske lidt mytisk, skær blandt klatrerne. Der har også ligget et element at protest i klatrernes brug af lejren, for lejrledelsen har ikke altid set med venlige øjne på klatrerne lidt uortodokse brug af lejren. Da man på et tidspunkt efter en oversvømmelse af parken, som ødelagde mange af de huse, hvor medarbejderne i parken boede, ville bygge nye lejligheder til dem i Camp 4-området, rejste der sig nærmest et oprør – klatrere skal man ikke komme på tværs af!

Blandt de mest berømte klatrere, der har brugt Camp 4, er den amerikanske klatrer Yvon Chouinard. Han benyttede samtidig lejligheden til at sælge udstyr til klatring, og dermed fik han skabt en god forretning, som han siden udviklede.

Officielt anerkendt

I dag er Camp 4 i Yosemite National Park mere eller mindre officielt anerkendt som et nærmest helligt sted for klatrere. Da der i 2010’erne skete et nedfald af klipper i området, arbejder man nu på at sikre dele af Camp 4 med nye områder, som kan bruges af de klatrere, der sikkert til alle tider vil søge hen til denne unikke lejrplads.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

cocktail