Der er mange gode årsager til at begynde til klatring. Selvom det er en individuel sportsgren, er det ligesom surf og skate en social sport, man dyrker i fællesskab med andre. Klatring er også utroligt sundt for hjernen, og undersøgelser har for nylig vist, at det endda er sundt at klatre i træer. Vi gennemgår begge områder og meget mere i denne artikel.
Derfor er klatring godt for hjernen
Klatring hjælper dig med at holde fokus, da du simpelthen ikke kan klatre, hvis du ikke har hjernen med i aktiviteten. På samme tid er det en sportsgren, som hjælper dig med at lære at tage beslutninger, når du kommer ud i pressede situationer i dit liv.
Klatring er især godt for børn, der lider af handicappet Cerebral Parese (CP). Denne sygdom er den hyppigst forekomne diagnose hos danske børn, som kommer til verdenen med en medfødt hjerneskade.
Sygdommen kendes også som spastisk lammelse, men det er mest politisk korrekt at sige Cerebral Parese, selvom det til tider kan være en udfordring at udtale begrebet for selv Lone Møller, som er formand for sygdommens danske forening.
Det vigtigste er heller ikke navnet. Det essentielle er, at denne gruppe personer – ifølge et studie fra Københavns Universitet og Elsaas Instituttet – kan nyde gavn af at klatre, da det fører til neuroplastiske forandringer i deres hjerne. Generelt hjalp klatring børnenes evne til at aktivere deres muskler, og de opnåede også bedre bevægelighed i deres ankler.
Gør klatring til en fest
Nogle gange kan det være svært at motivere ens barn til at starte en hobby på baggrund af forældrenes motivation. Hvis du oplever den udfordring, kan du eventuelt planlægge en sjov fest i en af de lokale klatreklubber, hvor alle deltagerne klæder sig ud med kostumer og parykker. På den måde kan du introducere barnet til hobbyen og forhåbentligt vil den positive oplevelse motivere ham eller hende til at prøve det igen og igen.
Derfor er det sundt at klatre i træer
Ifølge en undersøgelse fra det amerikanske universitet University of Phoenix kan du sagtens lade dine børn klatre rundt i træerne i baghaven. Undersøgelsen konkluderede, at træklatring bidrager til, at børnene udvikler evner til at kunne tilpasse sig usikre situationer, problemløsning, at træffe beslutninger og at kunne klare udfordringer.
Ifølge undersøgelsen hjælper træklatring børnene med at udvikle sig kreativt, fysisk, følelsesmæssigt, socialt og kognitivt, og derudover udvikler de også deres udholdenhed på samme tid.
Mange af disse faktorer kan børnene naturligvis også udvikle ved at klatre i et mere sikkert miljø som fx i en klatreklub. Måske ville du også føle dig mere sikker ved at lade din datter eller søn klatre i træer, hvis de lærer teknikker i trygge rammer, før de begynder at lege Tarzan og Jane i baghaven.