Har du prøvet at deltage i klatreevnts og klatret på klatrevæk og lignende, så er du måske på vej ind i klatresporten – fanget ind af klatringens spændende net af gys og adrenalin, når du mister grebet men alligevel formår at redde dig ned eller får anvendt dit sikkerhedsudstyr korrekt.
Vi vil råde dig til at starte stille og roligt med den disciplin, der kaldes bouldering. Boulder betyder egentlig en stor stenblok på engelsk, og det er netop sådan, at denne sport foregår: Man klatrer på store sten eller på specialdesignede boulder-klatrevægge. Bouldering er den mest elementære klatredisciplin, og der kræves ikke andet sikkerhedsudstyr end en madras, hvis det foregår indendørs, eller en bærbar, såkaldt crash pad, hvis man klatrer udendørs.
Beskedent udstyr
Der skal også kun bruges et meget beskedent udstyr til at klatre bouldering. Man skal bruge nogle gode klatresko, og så en pose kalk, sådan at man holde sine hænder tørre. Hvis hænderne er svedige, kan man ikke holde ordentligt på fremspring og andet, som eksempelvis en klatrevæg er forsynet med.
Skoene er et lille kapitel for sig. Ofte er vi vant til, at sko skal købes, så der er god plads til tæerne, men når det gælder klatresko, så skal de faktisk klemme. Man anbefaler, at man køber klatresko et helt eller halvt nummer mindre, end man ellers bruger i sko, sådan at de sidder stramt på fødderne og bøjer ens tæer lidt i en vinkel. Det er helt i modsætning til, hvis man for eksempel køber løbesko, som gerne skal være et nummer større end ens normale størrelse i sko, fordi ens fødder bliver større, når man løber, og fødderne bliver varme.
Træn de grundlæggende teknikker
Med bouldering får man mulighed for at træne de basale teknikker i klatring, som kan blive værdifulde også i de andre klatrediscipliner som sportsklatring og traditionel klatring.
Bouldering foregår ofte ved, at man klatrer flere sammen og skal løse en problemstilling – det kaldes også et boulder-problem og afspejler de situationer, som man kan komme ud for i andre klatresituationer.
Man kan træne bouldering indendørs eller udendørs på klatrevægge, men også i naturen. Vil man ud i naturen og arbejde med bouldering, kan man for eksempel tage til Sverige, hvor mange besøger det sydsvenske Kjugekul – eller til Fontainebleau i Frankrig, som også er meget søgt.